دعای عهد
دعای عهد، از دانشنامه مجازی ویکی مهدویت
دعاى عهد، از دعاهاى مشهورى است كه خواندن آن در عصر غيبت ولىّ عصر (عج) تأكيد شده است.
منابع دعا
فضیلت خواندن دعا
امام صادق(ع) در فضیلت دعا قبل از بیان آن میفرمایند: «هرکس چهل صبح با این عهد خدا را بخواند؛ از یاران قائم ما(عج) بوده، اگر پیش از ظهور آن حضرت بمیرد، خدای تعالی او را از قبرش خارج کرده و به شمار هر کلمه هزار کار نیک به او عطا و هزار کار بد از او محو کند.»[۵]
مداومت بر دعا
دعای عهد از جمله دعاهایی است که بر تکرار خواندن آن تاکید شده است. مداومت بر دعا این خاصیت را دارد که انسان را در زمره رجعت کنندگان دوران ظهور قرار میدهد. برخی روایات به عمومی نبودن رجعت تصریح کرده و در کنار رجعت ائمه اطهار، قط مومن محض و مشرک محض را به عنوان رجعت کننده معرفی کردهاند.[۶] وعده امام صادق(ع) نسب به رجعت کسی که با دعای عهد به مقامات این دعا دست یافته است نشان از آن دارد که دعای عهد آن چنان ظرفیتی دارد که قادر است انسان را در مدت بسیار کوتاهی به درجه مومن محض و شیعه خالص برساند. باقی ماندن بر عهد با امام با این دعا پاداش دیگری در پی دارد که به تعداد کلمات تلاوت شده از دعا خداوند متعال هزار حسنه به او عطا نموده و هزار گناه از او را طوری پاک میکند که محو شده و اثری از آن باقی نماند.
درک فضائلی که برای ادعیه یا سور قرآنی بیان شده است، به صرف خواندن و لقلقه زبانی نیست بلکه تلاوت مقدمه نفوذ در قلب و نفوذ در قلب به منظور عمل کردن و پایبندی به آن است. سالکی که میخواهد با دعای عهد رفعت یابد، باید ملتزم به آداب و شرایط دعا بوده و به عهدی که میبندد پایبند بماند و آن را در زندگی به کار ببندد.
نامگذاری دعا به عهد
نمایی کلی از معارف دعا
هر دعا آغاز و میانه و پایانی دارد که به مانند زنجیر به یکدیگر متصلند. بدست آوردن پیوند بین قسمتهای مختلف یک دعا گاهی سهل و آسان است و با اندک تاملی بدست میآید اما گاهی نیازمند دقت فراوان است. دعای عهد از جمله دعاهایی است که کشف پیوند بین فرازهای آن آسان نبوده و به نوع تبیین فرازها بستگی دارد. تبیینهای مختلفی در شروح برای پیوند بین فرازها شده است که تلاش شده، وجه جمع آنها ارائه شود. بر اساس تبیین صورت گرفته از فرازها این دعا از هشت بخش تشکيل شده است.
فرازهای دعا عهد
بر اساس تبیین صورت گرفته از فرازها این دعا از هشت بخش تشکيل شده است :
بخش اول - تذکر به ربوبیت الهی و نزول کتب آسمانی
آغاز این بخش با عبارت اللَّهُمَّ رَبَّ النُّورِ الْعَظِيمِ و پایان آن با عبارت وَ رَبَّ الْمَلَائِكَةِ الْمُقَرَّبِينَ، وَ الْأَنْبِيَاءِ وَ الْمُرْسَلِينَ میباشد. پنج مرتبه واژه رَبَّ با متعلقهای مختلف آمده است و دو مرتبه از خداوند به مُنْزِل تعبیر شده است که یکی به نزول تورات و انجیل و زبور و دیگری به نزول قرآن اشاره دارد.
بخش دوم - توجه به صفات الهی و تمسک به اسماء الهی
این بخش با فراز «اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِوَجْهِكَ الْكَرِيمِ» آغاز میشود. در این بخش صفت حیّ از صفات خداوند تکرار شده است که با موضوع رجعت که در ادامه خواهد آمد و در فضیلت دعا، امام صادق(ع) به مداومت کننده بر دعا وعده دادند، بیارتباط نیست.[۹] ذاتی میتواند حیاتبخش باشد که خود حیات داشته و بالذات حیّ باشد. زنده شدن دوباره در همین عالم با اراده خداوند حیّ قادر صورت میپذیرد.
بخش سوم - درخواست ابلاغ درود جمعی به حضرت
فراز «اللَّهُمَّ بَلِّغْ مَوْلَانَا الْإِمَامَ الْهَادِيَ الْمَهْدِيَّ» آغاز این بخش است که صلوات و سلامی خاص به حضرت است. سلام گاهی فردی و گاهی جمعی و نیابتی است. سلام جمعی ظاهرش یک سلام است اما چون به نیابت از افراد متعدد صورت میگیرد گویا به تعداد افراد شریک شده در سلام، خدمت امام تحیت و درود فرستاده میشود. خاصیت دیگر توسعه افرادی دادن به سلام، نگرش وسیع و جهانی است که برای سالک پدید میآید و کمک میکند تا او را از منیّت و خودبینی رها نماید.
بخش چهارم - عهد مهدوی
تجدید عهد به معنای تازهسازی و یادآوری عهد است و منظور اقرار و پایبدی به عهدی است که قبلا از انسان گرفته شده است و صرف جدید سازی عهد روزهای گذشته نیست. این عهد چه بسا همان میثاقی باشد که در آیه ۱۷۲ سوره مبارکه اعراف بدان اشاره شده است.[۱۰] میثاقی که ذرّیه آدم جملگی به آن پاسخ مثبت دادهاند و شامل ربوبیت الهی و رسالت نبوی و امامت علوی است و پذیرش ولایت معصومین: میباشد.[[۱۱]۲] در دل عهد مهدوی و پیمان با امام عصر(عج)، توحید و نبوّت و امامت دیگر معصومین: نهفته شده و جای هیچ گونه تردیدی نیست. نظیر این جامعیت در زیارات مهدوی نیز مشاهده میشود. به طور مثال در زیارت آل یاسین شاهد گرفتن امام مهدی(عج) بر توحید و نبوت و امامت تک تک ائمه: بیان شده است.[۱۲]
بخش پنجم - مقامات هشتگانه بیعت با امام عصر(عج) (مفاد عهدنامه)
نظرات نسبت به این بخش متفاوت است و با دو زاویه میتوان به آن نگاه کرد:
نظرگاه اول
درخواستهایی که با عبارت «اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِنْ أَنْصَارِهِ» آغاز میشود جملگی مفاد عهدنامهای هستند که در در فراز گذشته مطرح شد. یاریگری، معاونت با حضرت، دفاع ازحریم ایشان، امتثال اوامر ایشان، حمایتگری و دیگر موارد مفاد عهدنامه هستند که باید به آنها عمل شود و شخصی که با حضرت مهدی(عج) عهد میبندد باید همه موارد ذکر شده را نسبت به امام تضمین نماید.
نظرگاه دوم
موارد هشتگانه بیان شده در قالب درخواست، مقاماتی هستند که شامل حال بیعت کننده با امام میشود. یعنی کسی که در عهد با امام صداقت داشته و در این راه استقامت ورزد به این مقامات دست خواهد یافت و به عبارت دیگر صداقت در بیعت با امام و پایداری و استقامت در این راه، نیل به مقامات هشتگانه را در پی دارد. سالک با درک این مقامات به جایی میرسد که همه وجودش وقف حضرت شده و حاضر است جان خویش را در راه اهداف امامش فدا نماید.
بخش ششم - درخواست رجعت
از مسلمات اعتقادی شیعه موضوع رجعت است. رجعت در لغت به معنای رد و تکرار و بازگشت[۱۳]و در اصطلاح به معنای بازگشت به دنیا بعد از مرگ در زمان ظهور حضرت مهدی(عج) است.[۱۴] فرازی از دعا که در آن درخواست رجعت مطرح میشود بدین گونه است: «اللَّهُمَّ إِنْ حَالَ بَيْنِي وَ بَيْنَهُ الْمَوْتُ الَّذِي جَعَلْتَهُ عَلَى عِبَادِكَ حَتْماً مَقْضِيّاً، فَأَخْرِجْنِي مِنْ قَبْرِي، مُؤْتَزِراً كَفَنِي، شَاهِراً سَيْفِي، مُجَرِّداً قَنَاتِي، مُلَبِّياً دَعْوَةَ الدَّاعِي فِي الْحَاضِرِ وَ الْبَادِی» هر چند از واژه رجعت استفاده نشده اما خروج از قبر در حالی که کفن بر دوش و شمشیر آخته و نیزه آماده باشد، گویای رجعت به دنیا برای یاری حضرت است. با اطمینان به وعده امام صادق(ع) بر خروج از قبر در اول دعا، همان وعده در این فراز درخواست میشود.
بخش هفتم - دعا براي ظهور
این بخش با فراز «اللَّهُمَّ أَرِنِي الطَّلْعَةَ الرَّشِيدَةَ» آغاز میشود. هر چند در این فراز، نمایان شدن چهره حضرت برای شخص دعا کننده درخواست شده و برای وحدت سیاق به صیغه متکلم وحده آمده اما منظور این است که خداوند جمال حضرت را بر همگان نمایان کند و با ظهور حضرت همگان از این فیض بهرهمند شوند.
بخش هشتم - برنامههاي حاکمیتی امام
وقتی امام معصوم بر جهان حاکم شود و عدالت فراگیر شود، آثار و برکات آن نمایان خواهد شد. برخی از برکات که در این بخش بیان شده عبارتند از:
- آبادانی همه سرزمینها «وَ اعْمُرِ اللَّهُمَّ بِهِ بِلَادَكَ»
- جانگرفتن بندگان و گسترش بندگی«وَ أَحْيِ بِهِ عِبَادَكَ»
- محو و نابودی کامل باطل «لَا يَظْفَرَ بِشَيْءٍ مِنَ الْبَاطِلِ إِلَّا مَزَّقَهُ»
- استقرار کامل حق و حقیقت «وَ يُحِقَّ الْحَقَّ وَ يُحَقِّقَهُ»
- بازگردان احکام تعطیل شده قرآن «وَ مُجَدِّداً لِمَا عُطِّلَ مِنْ أَحْكَامِ كِتَابِكَ»
- استحکام شعائر دین و سنتهای نبوی «وَ مُشَيِّداً لِمَا وَرَدَ مِنْ أَعْلَامِ دِينِكَ، وَ سُنَنِ نَبِيِّكَ»
شروح دعا
برخی از شروح دعا به شرح ذیل می باشند:
- زندگی مهدوی در سایه دعای عهد، محسن قرائتی، قم، بنیاد فرهنگی مهدی موعود، ۱۳۹۲
- شوق عهد شرح دعای عهد، مجتبی کلباسی، تهران بنیاد قرآن وعترت
- شرح دعای عه، حمد هرندی، میقات
- پیمان سپیده دمان، سید حسین حسینی، تهرا، رکزفرهنگی انتشاراتی منیر، ۱۳۹۲
- نجوای منتظران (دعای عهد )، مهدی قاسمی منفر، رهنگ مکتوب
- میثاق وسپیده دریافتی از دعای عهد، سعید مقدس، تهران مکیال
پانویس
- ↑ابن مشهدی; در این کتاب بعد از بیان فضیلت زیارت، زیارت پیامبر۹ و حضرت صدیقه۳ و ائمه بقیع: را در یک فصل قرار داده است. ایشان بعد از اختصاص دو فصل جداگانه به زیارت امیر المومنین و زیارت سید الشهداء۸ یک فصل را به زیارت سائر ائمه اختصاص داده است. در این فصل در باب زیارت صاحب الزمان پنج زیارت نقل شده که دعای ندبه یکی از آنان است. دعای عهد در این فصل ذکر نشده است اما ایشان یک فصل دیگر که گویا تتمه زیارات معصومین: است، به عنوان زیارات ائمه آورده است. ابن مشهدی در این فصل برای زیارت حضرت مهدی(عج)، بتدا زیارتی که در تعقیب نماز صبح خوانده میشود و هم مضمون با دعای عهد است را آورده سپس دعای عهد را با عنوان "ذكر العهد المأمور به في زمان الغيبة" ذکر میکند.( مشهدی، مزار الکبیر، ص ۶۶۳)
- ↑سید بن طاووس این کتاب را در نوزده فصل در زیارات تدوین نموده است. در فصل هفدهم که به زیارت امام عصر اختصاص دارد دعای عهد را ذکر میکند. ایشان در این کتاب بدون ذکر سند، دعای عهد را به جعفر بن محمد الصادق(ع) نسبت میدهد و به فضیلت کسی که چهل صبح دعا را بخواند از قول حضرت اشاره میکند(سیدبن طاوس، مصباح الزائر، ص ۴۵۵).
- ↑مرحوم کفعمی(متوفای ۹۰۵ ق) کتاب "البلد الامین و الدرع الحصین" را در سال (۸۶۸ ق) به پایان رسانده است. ایشان كتاب المصباح را مدت زیادی بعد از این کتاب یعنی در سال (۸۹۵ ق) تأليف نموده است (تهرانی، آقا بزر، لذريعة إلى تصانيف الشيعة، ج۳، ص: ۱۴۴) نام اصلی کتاب المصباح "جُنّة الامان الواقیه و جَنّة الایمان الباقیه" میباشد (. الذريعة إلى تصانيف الشيعة، ج۸، ص: ۱۷۹ ) کفعمی; دعای عهد را در هر دو کتاب خود ذکر نموده است. ایشان در کتاب "البلد الامین" دعا را در اعمال روز جمعه آورده است. دعا بدون انتساب به امام صادق(ع) و بدون ذکر فضیلت خواندن دعا در چهل صبح آمده است ( کفعمی، بلد الامین، ص ۸۲ )در کتاب "المصباح" دعا بدون ذکر سند و فضیلت، فقط به امام صادق(ع) نسبت داده شده است( کفعمی، المصبا، ۵۵۱)
- ↑مجلسی دعا را به نقل از کتاب مصباح الزائر سید بن طاووس آورده است. همانند مصباح الزائر دعا بدون ذکر سند به امام صادق(ع) نسبت داده شده و فضیلت دعا کردن در چهل صبح بیان شده است. دعا در تتمه کتاب تاریخ امام دوازدهم و در باب رجعت آمده است(مجلسی، بحار الانوار، جلد ۵، ).
- ↑ابن مشهدی، المزار الكبير، ص: ۶۶، بن طاووس، مصباح الزائر، ص ۴۵۵«مَنْ دَعَا إِلَى اللَّهِ أَرْبَعِينَ صَبَاحاً بِهَذَا الْعَهْدِ كَانَ مِنْ أَنْصَارِ قَائِمِنَا عَلَيْهِ السَّلَامُ، فَإِنْ مَاتَ قَبْلَهُ أَخْرَجَهُ اللَّهُ تَعَالَى مِنْ قَبْرِهِ، وَ أَعْطَاهُ اللَّهُ بِكُلِّ كَلِمَةٍ أَلْفَ حَسَنَةٍ، وَ مَحَا عَنْهُ أَلْفَ سَيِّئَةٍ»
- ↑حل، سن بن سلیما، ختصر البصائر، ص: ۱۰۷ («أَوَّلُ مَنْ تَنْشَقُّ الْأَرْضُ عَنْهُ وَ يَرْجِعُ إِلَى الدُّنْيَا الْحُسَيْنُ بْنُ عَلِيٍّ ۷ وَ إِنَّ الرَّجْعَةَ لَيْسَتْ بِعَامَّةٍ بَلْ هِيَ خَاصَّةٌ، لَا يَرْجِعُ إِلَّا مَنْ مَحَضَ الْإِيمَانَ مَحْضاً أَوْ مَحَضَ الشِّرْكَ مَحْضاً»
- ↑ابن المشهد، لمزار الكبير، ص۶۶۳
- ↑علی بن موسی، ابن طاو، هج الدعوات و منهج العبادات، ص: ۳۳۵ «مَنْ دَعَا بِهَذَا الدُّعَاءِ مَرَةً وَاحِدَةً فِي دَهْرِهِ كُتِبَ فِي رَقٍّ وَ رُفِعَ فِي دِيوَانِ الْقَائِمِ ۷ فَإِذَا قَامَ قَائِمُنَا نَادَاهُ بِاسْمِهِ وَ اسْمِ أَبِيهِ ثُمَّ يُدْفَعُ إِلَيْهِ هَذَا الْكِتَابُ وَ يُقَالُ لَهُ خُذْ هَذَا الْكِتَابَ الْعَهْدَ الَّذِي عَاهَدْتَنَا فِي الدُّنْيَا وَ ذَلِكَ قَوْلُهُ عَزَّ وَ جَلَ إِلَّا مَنِ اتَّخَذَ عِنْدَ الرَّحْمنِ عَهْداً وَ ادْعُ بِهِ وَ أَنْتَ طَاهِرٌ تَقُولُ اللَّهُمَّ يَا إِلَهَ الْآلِهَةِ يَا وَاحِدُ يَا أَحَدُ ...»
- ↑قرائتی، محس، ندگی مهدوی در سایه دعای عهد، ص ۵۱.
- ↑وَ إِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِنْ بَني آدَمَ مِنْ ظُهُورِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَ أَشْهَدَهُمْ عَلى أَنْفُسِهِمْ أَ لَسْتُ بِرَبِّكُمْ قالُوا بَلى شَهِدْنا أَنْ تَقُولُوا يَوْمَ الْقِيامَةِ إِنَّا كُنَّا عَنْ هذا غافِلين (اعراف: ایه ۱۷۲)
- ↑«...كَانَ الْمِيثَاقُ مَأْخُوذاً عَلَيْهِمْ لِلَّهِ بِالرُّبُوبِيَّةِ وَ لِرَسُولِهِ بِالنُّبُوَّةِ وَ لِأَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ وَ الْأَئِمَّةِ بِالْإِمَامَةِ فَقَالَ أَ لَسْتُ بِرَبِّكُمْ وَ مُحَمَّدٌ نَبِيَّكُمْ وَ عَلِيٌّ إِمَامَكُمْ وَ الْأَئِمَّةُ الْهَادُونَ أَئِمَّتَكُمْ فَقالُوا بَلى..».(قمی، علی بن ابراهی، فسیر قمی، ج۱، ص ۲۴۷).
- ↑«أُشْهِدُكَ يَا مَوْلَايَ أَنِّي أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ وَ أَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ لَا حَبِيبَ إِلَّا هُوَ وَ أَهْلُهُ وَ أَشْهَدُ أَنَّ أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ حُجَّتُهُ وَ الْحَسَنَ حُجَّتُهُ وَ الْحُسَيْنَ حُجَّتُهُ وَ عَلِيَّ بْنَ الْحُسَيْنِ حُجَّتُهُ وَ مُحَمَّدَ بْنَ عَلِيٍّ حُجَّتُهُ وَ جَعْفَرَ بْنَ مُحَمَّدٍ حُجَّتُهُ وَ مُوسَى بْنَ جَعْفَرٍ حُجَّتُهُ وَ عَلِيَّ بْنَ مُوسَى حُجَّتُهُ وَ مُحَمَّدَ بْنَ عَلِيٍّ حُجَّتُهُ وَ عَلِيَّ بْنَ مُحَمَّدٍ حُجَّتُهُ وَ الْحَسَنَ بْنَ عَلِيٍّ حُجَّتُهُ وَ أَشْهَدُ أَنَّكَ حُجَّةُ اللَّهِ أَنْتُمُ الْأَوَّلُ وَ الْآخِر»(طبرسی، الإحتجاج على أهل اللجا، ۲، ص ۴۹۴).
- ↑ابن فارس، احمد، معجم مقاییس اللغه، ج۲، ص۴۹۰
- ↑طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ج۴، ص۳۳۴) «و الرَّجْعَةُ بالفتح هي المرة في الرجوع بعد الموت بعد ظهور المهدي ع، و هي من ضروريات مذهب الإمامية، و عليها من الشواهد القرآنية و أحاديث أهل البيت ع ما هو أشهر من أن يذكر، حتى أنه وَرَدَ عَنْهُمْ ع" مَنْ لَمْ يُؤْمِنْ بِرَجْعَتِنَا وَ لَمْ يُقِرَّ بِمُتْعَتِنَا فَلَيْسَ مِنَّا"» (طبرسی، الإحتجاج على أهل اللجا، ۲، ص: ۴۹۴)
منابع
- قرآن کریم
- ابن طاووس، علی بن موسی، مصباح الزائر، موسسة آل البیت، قم، بیتا.
- ابن طاووس، علی بن موسی، مهج الدعوات و منهج العبادات، دار الذخائر، قم، ۱۴۱۱ق، اول.
- ابن فارس، احمد بن فارس، معجم المقاييس اللغة، مکتب الاعلام الاسلامی، قم، ۱۴۰۴ق، اول.
- ابن مشهدي، محمد بن جعفر، المزار الكبير، دفتر انتشارات اسلامى، قم، ۱۴۱۹ق، اول.
- تهرانی آقا بزرگ، محمد محسن، الذريعة إلى تصانيف الشيعة، دار الاضواء، بیروت، ۱۴۰۳ق، سوم.
- حلی، حسن بن سلیمان، مختصر البصائر، موسسة النشر الاسلامی، قم، ۱۴۲۱ق، اول.
- طبرسی، احمد بن علی، الاحتجاج علی اهل اللجاج، نشر مرتضی، مشهد، ۱۴۰۳ق.
- طریحی، فخر الدين بن محمد، مجمع البحرين، مرتضوى، تهران، ۱۳۷۵ش، سوم.
- قرائتی، محسن، زندگی مهدوی در سایه دعای عهد، بنیاد فرهنگی مهدی موعود، اول، ۱۳۹۲ش.
- کفعمی، ابراهيم بن على عاملى، البلد الأمين، مؤسسة الأعلمي للمطبوعات، بيروت، ۱۴۱۸ ق، اول.
- کفعمی، ابراهيم بن على عاملى، المصباح (جنة الأمان الواقية)، دار الرضی، قم، ۱۴۰۵ق، دوم.
- مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، دار إحياء التراث العربي، بيروت، دوم.
- قمی، علی بن ابراهی، فسیر قمی